Lukrowany placek z imbirem

Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

Czas przyrządzenia: 1 godzina
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1,2 kg jabłek
  • 5-6 łyżek soku z cytryny
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 2 jajka, szczypta soli
  • 2 czubate łyżki świeżo startego imbiru
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 10 dag cukru pudru
  • tłuszcz i tarta bułka do blachy
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na kawałeczki. Skrop je 4 łyżkami soku z cytryny, wymieszaj w garnku z 7 dag cukru i imbirem. Duś 6-7 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlej do jabłek, mieszając, gotuj dalej przez minutę. Odstaw do wystudzenia. 

2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki masło, jajka i resztę cukru. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 

3. Blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Spód i boki formy wylep 2/3 kruchego ciasta. Gęsto ponakłuwaj je widelcem i posyp 2 łyżkami tartej bułki. Nadzienie z jabłek wymieszaj z rumem, rozłóż na cieście w formie. Pozostałe ciasto rozwałkuj, plackiem przykryj jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez godzinę. Ew. w połowie pieczenia przykryj kawałkiem pergaminu, aby wierzch się nie przypalił. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Cukier puder utrzyj pałką z resztą soku cytrynowego na gładką masę. Przygotowanym lukrem posmaruj jabłecznik. Zanim polewa zastygnie, posyp go płatkami migdałowymi. 

4. Podawaj np. z dodatkiem sosu waniliowego: do garnka wlej po 125 ml tłustego mleka i śmietany kremówki. Dodaj 5 dag cukru oraz rdzeń zeskrobany z 1 laski wanili. Wrzuć także strą- czek. Całość mocno podgrzej. Dwa żółtka utrzyj z 1 łyżką cukru. Ostrożnie połącz masę żółtkową z wrzącym płynem. Usuń strączek wanilii. Gotuj, ciagle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcesz, możesz dodać też sporą szczyptę chili albo białego pieprzu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje