Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron zalej wrzątkiem, posól odrobinę i odstaw pod przykryciem na 4-5 minut.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 opakowanie ryżowego makaronu (najlepiej wstążki)
  • 200 g tygrysich krewetek
  • 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól

Reklama

Sposób przygotowania:


Makaron zalej wrzątkiem, posól odrobinę i odstaw pod przykryciem na 4-5 minut. W tym czasie napęcznieje i będzie gotowy do jedzenia. Na patelni rozgrzej dobrze olej i wrzuć do niego krewetki - smaż krótko, po minucie z każdej strony. Dodaj poszatkowane drobno papryki i duś ok. 3 minuty. Potem dopraw sosem sojowym i dodaj poszatkowany szczypiorek, a następnie odsączony wcześniej na sicie makaron. Całość dobrze wymieszaj tak, by nitki makaronu zebrały cały płyn z krewetek i warzyw. Jeśli jest go za mało, dodaj odrobinę wody i sosu sojowego. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj też papryczkę chili.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje