Makaron z truskawkami: Przepis na polski smak dzieciństwa

Sezon na urzekające wielkością, zapachem oraz smakiem truskawki rozpoczyna się w maju i trwa najczęściej do końca lipca. Koszyki pełne dojrzałych owoców aż proszą się o zjedzenie lub dodanie do ciast i deserów. Świetnym pomysłem na szybki i smakowity obiad z wykorzystaniem owoców będzie kremowy makaron z truskawkami. Jak go przygotować? Podpowiadamy.

Makaron z truskawkami to smak dzieciństwa, który warto sobie przypomnieć
Makaron z truskawkami to smak dzieciństwa, który warto sobie przypomnieć123RF/PICSEL

Właściwości soczyście czerwonych truskawek

Jednymi z najchętniej uprawianych owoców jagodowych są truskawki. Warto wiedzieć, że należą do najmłodszego gatunku roślin sadowniczych, a za ich powstaniem stoi skrzyżowanie dwóch odmian poziomek - chilijskiej oraz wirginijskiej. Twórcą współczesnej truskawki jest botanik Antoine Nicholas Duchesne, a po raz pierwszy na sklepowych wystawach można było dostrzec je w XIX wieku w Londynie.

Dorodne i soczyste truskawki mają szansę wyrosnąć w klimacie umiarkowanym. Zwolenników zyskały ze względu na charakterystyczny aromat, słodki smak i bogactwo witamin oraz minerałów. Truskawki uważa się za wyjątkowo niskokaloryczne owoce, w 100 gramach znajdziemy jedynie 32 kcal. Przyglądając się składowi truskawki, zauważymy w niej przede wszystkim obecność:

  • potasu,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • wapnia,
  • manganu,
  • błonnika pokarmowego,
  • witaminy C.

Mniejsze i większe truskawki w sezonie wiosenno-letnim stanowią doskonałą przekąskę, a także sprawdzą się w sokach, kompotach, dżemach oraz konfiturach. Odpowiedni sposób mrożenia pozwoli cieszyć się smakiem lata zimową porą.

Makaron z truskawkami - lista zakupów

Makaron z dodatkiem słodkiego sosu i truskawek to przysmak dzieci i dorosłych
Makaron z dodatkiem słodkiego sosu i truskawek to przysmak dzieci i dorosłych123RF/PICSEL

Sprężysty makaron oblepiony gęstym i słodkim sosem oraz obficie posypany truskawkami to prawdziwy przysmak kojarzony z długimi letnimi dniami. Z połączenia kilku łatwo dostępnych składników wyczarujemy obiad lub podwieczorek dla mniejszych i większych łasuchów. To przepis, który zawsze się udaje - nie potrzebujemy wieloletniego doświadczenia kulinarnego.

Składniki:

  • 250 g suchego makaronu - ulubiony rodzaj
  • 500 g świeżych truskawek
  • 400 g jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru, miodu lub słodzika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 listki mięty do udekorowania

Domowy makaron ze świeżymi truskawkami-przepis

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niej makaron.
  2. Gotujemy makaron zgodnie z zaleceniami producenta, odcedzamy, a następnie ponownie wkładamy do garnka.
  3. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy wybrany słodzik i dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na plasterki i łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
  4. Na talerz wykładamy porcję makaronu - ciepłego lub przestudzonego, polewamy go słodkim jogurtem, dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas