Makaronowy przysmak

Wiesz jak smakuje taki makaron? Jest naprawdę smaczny!

Czas przyrządzenia: ok. 70 minut
Składniki dla: 3-4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 dag sera typu bałkańskiego
  • 1 szkl. małych pomidorków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/3 szkl. posiekanej natki selera
  • sól
  • pieprz
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka chili;
  • SOS:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj składniki marynaty. Mięso umyj i przekrój na  2 płaty. Każdy posmaruj marynatą i zawiń w folię aluminiową. Odstaw na 30 minut. Zrób sos: musztardę wymieszaj z rozmarynem i octem. Powoli wlej oliwę, energicznie ucierając. Makaron wrzuć do lekko osolonej wrzącej wody, gotuj, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odcedź i przelej zimną wodą.  

2. Mięso w folii włóż do żaroodpornego naczynia. Podlej odrobiną wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Piecz 30 minut. Wyjmij, ostudź i pokrój. Ser pokrusz lub pokrój na kawałeczki. Cebulę i paprykę oczyść, posiekaj. Pomidorki umyj, przekrój na połówki i wymieszaj z selerem.  

3. Przygotowane składniki połącz z makaronem, delikatnie przemieszaj. Polej sosem, przełóż do schłodzonej miski, ew. udekoruj bazylią. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje