Makrobiotyczna jednodniowa kiszonka z ogórków i marchewki

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 kg zielonych ogórków gruntowych umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 4 marchewki obrane zestrugane na cienkie paski obieraczką do warzyw
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Warzywa włożyć do miski, dodać sól i ugniatać, aż puszczą delikatnie sok. Przełożyć je do kamionkowej miski lub garnka i przykryć szczelnie talerzykiem w taki sposób, aby stał na warzywach, i obciążyć go słoikiem z wodą. Zostawić kiszonkę na 6-7 godzin. Po odlaniu wody kiszonka jest gotowa do spożycia. Kiszonka doskonale smakuje jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych. Można dodać do niej olej lniany, glony wakame namoczone w ciepłym soku z pomarańczy i niełuskany sezam.

Reklama


Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje