Małe co nieco do chrupania

Wypróbuj te zdrowe przekąski.

Orzechy nerkowca

Warto po nie sięgać, ponieważ zawierają dużo potasu (660 mg/100 g), który korzystnie wpływa na pracę serca oraz m.in. wit. z grupy B, wspierające układ nerwowy.

Pestki dyni

Reklama

Bogate w cenny magnez (550 mg/100 g), fosfor, mangan i cynk, który m.in. wspaniale wpływa na naszą cerę - wzmacnia skórę, przyśpiesza gojenie.

Pestki słonecznika

Są źródłem ważnej dla zdrowia witaminy E, wszystkich witamin z grupy B, magnezu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 6).

Chipsy z różnych owoców

Są doskonałą, niskokaloryczną przekąską. Jabłka wystarczy umyć, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w plasterki i ususzyć (np. w ciepłym piekarniku). Chipsy owocowe możesz zrobić też np. z bananów.

Cenny orkisz

Przekąski to często kanapki. Warto przygotować je z pieczywa orkiszowego, które jest pełne cennych składników. Innym rodzajem zdrowego co nieco mogą być np. naleśniki z mąki orkiszowej, podane na zimno w formie nadziewanych warzywami małych roladek.

Surowe warzywa na topie

Szykując zdrowe przekąski, nie zapominajmy o warzywach. Najzdrowsze są surowe, ponieważ nie tracą wartości podczas rozmaitych obróbek, zwłaszcza termicznej. Z dodatkiem pokrojonej w słupki marchewki, pietruszki, selera naciowego, ogórka czy papryki można stworzyć mnóstwo smacznych, pełnych witamin przystawek, np. klasycznych "finger foods".

Surowe warzywa dobrze smakują z różnymi dipami, np. czosnkowym (m.in. surowy ogórek, papryka, marchewka), ziołowym czy pomidorowym (np. seler naciowy).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje