Mazowieckie placki ziemniaczane

Pomysł na wyjątkowy, jesienny obiad.

Składniki:

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Reklama

Obłożenie:

  • 60 dag świeżych leśnych grzybów (borowików, koźlarzy, opieńków, maślaków)
  • 2 małe cukinie
  • 4 dymki
  • 2-3 łyżki masła

Przyprawy:

  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Przygotowanie:

1. Obłożenie: grzyby oczyść (z maślaków usuń skórkę), umyj i dobrze osusz. Cukinie i dymki oczyść, opłucz, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby. Smaż je na dużym płomieniu, aż puszczą sok. Wtedy zmniejsz płomień i duś dalej przez 30-40 minut.

2. Placki: ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. Dodaj jajka i mąkę. Przypraw solą, pieprzem oraz szczyptą tymianku. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj duże, grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.

3. Do grzybów dodaj pokrojone cukinie. Smaż kilka minut, mieszając. Gdy cukinia ładnie się zrumieni, wrzuć dymki. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smaż jeszcze chwilę. Potem grzyby z warzywami rozłóż na plackach. Ew. udekoruj listkami natki.

4. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.



Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje