Mazurek kruchy z polewą czekoladową

Ten rarytas znalazł się w książce Marty Norkowskiej „Piekarnia i cukiernia M wytworna i gospodarska” z 1908 r.

Czas przyrządzenia: ok. 35 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g miałkiego cukru
  • 6 żółtek z jajek na twardo
  • 1 jajko surowe

Składniki - na polewę

  • 200 g czekolady (np. gorzkiej)
  • 100 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • niepełna łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę, masło, cukier, przetarte przez sitko żółtka i 1 jajko surowe zagnieć razem i rozwałkuj na palec grubości. Następnie uformuj mazurki czworokątne lub owalne, zrób z tego samego ciasta rancik i upiecz w 180 st. C. 

2. Przygotuj polewę: rozetrzyj na zimno startą czekoladę z cukrem, wanilią, masłem, śmietanką. Następnie zagotuj, bez przerwy mieszając. Gorącą masę wylej na ostudzone mazurki, pokrywając je dokładnie. Dowolnie udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje