Mazurek malinowy

Przepis na dwa mazurki.

Składniki na dwa mazurki:

Reklama

- 25 dag migdałów,
- 50 dag mąki,
- 7 dag masła,
- 4 żółtka ugotowane na twardo,
- 12 dag cukru,
- 2-3 krople aromatu migdałowego,
- 1 surowe żółtko,
- 50 dag dżemu malinowego,
- 50 dag cukru pudru,
- 5 łyżek gęstego syropu malinowego,
- gotowa polewa o smaku czekoladowym

Przygotowanie:

1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie drobno zemleć w młynku do orzechów. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Wlać surowe żółtko i aromat, szybko zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C, ostudzić.
3. Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmarować mazurki.
4. Gdy lukier zastygnie, dekorować ciasta napisami z polewy czekoladowej i wzorkami z pozostałego syropu (niewielką ilość syropu rozprowadzamy po powierzchni ciasta za pomocą zaostrzonego patyczka).
Czas przygotowania: 1 godzina
1 porcja: ok. 200 kcal

Dowiedz się więcej na temat: maliny | ciasta | ciasta z owocami | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje