Medaliony zapiekane z makaronem

Smaczne i sycące danie.

Składniki

  • 60 dag schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • olej

Składniki - dodatki

  • 40 dag makaronu rurki
  • po 10 dag serów: żółtego, pleśniowego i typu parmezan
  • 200 ml gęstej śmietany
  • po kilkanaście różyczek brokuła i małych pomidorków
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 3 gałązki bazylii

Sposób przygotowania

1. Przygotuj mięso: umyj je, osusz i oczyść z błonek. Pokrój na 1-cm plastry (większe poprzekrawaj na pół) i rozgnieć palcami, formując medaliony. Natrzyj je rozkrojonymi ząbkami czosnku i solą. Odłóż. Po 30 min obsmaż je na rumiano na rozgrzanym oleju (po 2 min z każdej strony). Trzymaj w cieple. 

2. W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. Odcedź go, zostawiając wodę z gotowania. Wrzuć do niej różyczki brokuła, po 3 min wyjmij łyżką cedzakową. Do rondelka wlej 1/2 szkl. wody po makaronie i brokułach. Włóż pokrojone sery. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Wtedy zdejmij z ognia, wlej śmietanę. Dopraw pieprzem i muszkatem. 

3. Makaron wymieszaj z sosem, brokułami i z pomidorkami pokrojonymi na połówki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego. Rozłóż kotleciki. Naczynie przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i zapiekaj 20 min w 160 st. Zdejmij folię, posyp posiekaną bazylią (kilka listków zostaw do dekoracji). Zapiecz 5 min. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje