Meksykańska jajecznica

To danie jest tak pożywne, że może zastąpić obiad.

Składniki na 4 porcje:

- 100 g mrożonego groszku,

Reklama

- 2 cebule,

- 2 ząbki czosnku,

- 2 papryczki chili,

- 2 łyżki oleju,

- 600 g mieszanego mięsa mielonego,

- 2 łyżeczki suszonego oregano,

- Butelka sosu barbecue (250 ml),

- sól, czarny pieprz,

- puszka kukurydzy (140 g po odcieku),

- puszka fasolki (125 g po odcieku),

- 8 jaj,

- gałka muszkatołowa,

- oregano i chili do dekoracji

Przygotowanie:

Groszek rozmrozić. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w drobną kostkę. Z chili wyjąć pestki, strąki drobno pokroić. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, przesmażyć mięso mielone, dodać cebulę, czosnek, chili i oregano i chwilę przesmażyć. Wlać sos barbecue, butelkę po sosie napełnić wodą (250 ml), przepłukać i wlać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem i gotować na średnim ogniu 8-10 minut. Kukurydzę i fasolkę osączyć na sicie. Jajka roztrzepać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać groszek, fasolkę i kukurydzę wymieszać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Wlać jajka i smażyć aż się zetną. Mięso jeszcze raz doprawić. Mięso i jajecznicę nakładać na talerze dekorować chili i oregano.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 3360 kJ/803 kcal

Dowiedz się więcej na temat: obiad | jajecznica | kuchnia meksykańska | mięso mielone | szybkie dania

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje