Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

Smakowite przekąski, pyszne ciasta i podgrzewający atmosferę grzaniec to idealne menu na spotkania w gronie przyjaciół.


Kanapeczki serowo-figowe


Składniki:

Reklama

  • 300 g sera Roquefort
  •  150 g śmietany
  • 200 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki sosu figowo-musztardowego
  • sól, pieprz
  • 4 małe figi
  • 16 okrągłych kromek pumpernikla
 

Przygotowanie:

 Ser pokroić w kostkę i zmiksować ze śmietaną, dodać twarożek i sos. Nakładać na kromeczki i dekorować figą.


Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal

 

Poffertjes z pomarańczowym karmelem

Składniki:

  •  2 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g +2 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 ml soku pomarańczowego
 Przygotowanie:

 Jajka, sól, cukier waniliowy, 50 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Na przemian dodawać 200g mąki i mleko. Odstawić na 15 minut. 100 g cukru skarmelizować, wlać sok pomarańczowy i gotować 8-10 minut. 50 g mąki, proszek do pieczenia i rodzynki zmieszać i dodać do ciasta. Na patelni z wgłębieniami rozgrzać olej i smażyć poffertjes na złoty kolor z obu stron. Obtoczyć w cukrze i podawać z pomarańczowym karmelem.



Roladki wołowe

Składniki:

  • szczypiorek
  • 1 duża marchewka
  • 150 g surówki z kapusty
  • 6-8 plastrów pieczonego rostbefu
  • pieprz brazylijski do dekoracji
 Przygotowanie:

Szczypiorek włożyć na minutę do wrzątku. Marchewkę utrzeć, wymieszać z surówką. Nakładać na plastry mięsa, zawijać, wiązać szczypiorkiem. Posypać brazylijskim pieprzem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje