Migdałowa babka z czereśniami

Na rodzinne popołudnie

Czas przyrządzenia: 15 min + chłodzenie + pieczenie 60 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 250 g masła nasiona z laski wanilii
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej
  • 8 białek
  • 2 szklanki czereśni, wydrylowanych i osączonych z soku
  • szklanka borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść  i wyłóż papierem do pieczenia formę  o średnicy 22 cm. 

2. W rondelku podgrzej na małym ogniu masło z nasionami wanilii. Rozpuść je i pozwól, aby nabrało złotego koloru. Odstaw i ostudź. 

3. Odłóż łyżeczkę cukru pudru do obsypania gotowego ciasta. Resztę cukru wymieszaj najpierw z mąką pszenną, potem dodaj mąkę migdałową. 

4. W dużej misce ubij mikserem białka ze szczyptą soli, aby uzyskać sztywną pianę. Dodaj do niej ostrożnie suche składniki  i ostudzone masło. Wymieszaj i przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Posyp wydrylowanymi czereśniami i borówkami amerykańskimi. 

5. Wstaw ciasto do gorącego piekarnika. Piecz 55-60 minut. Sprawdź patyczkiem,  czy jest już upieczone (po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Wyłącz piekarnik  i pozostaw w nim ciasto na 5 minut. Następnie wyjmij je i odstaw na drucianą podstawkę, aby ostygło. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Możesz też udekorować je kilkoma całymi czereśniami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje