Migdałowa krajanka

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 2 paczki (razem 20 dag) kruchych herbatników
  • 1 kg mieszanki czerwonych owoców: malin, wiśni, porzeczek
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szkl. likieru migdałowego

Sposób przygotowania

1. Prostokątną blachę wyłóż herbatnikami. Żelatynę wymieszaj z 1/2 szklanki zimnej wody. Odstaw, by spęczniała. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. 

Reklama

2. Śmietanę ubij.  Twaróg utrzyj z cukrem  i 1/4 szkl. likieru migdałowego. Delikatnie domieszaj bitą śmietanę oraz żelatynę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, dodaj startą czekoladę, dobrze wymieszaj. Równomiernie rozsmaruj na spodzie z herbatników. Wstaw do lodówki na 2 godziny. 

3. Galaretki dokładnie rozpuść w 3 i 1/2 szkl. wrzącej wody. Odstaw na bok do wystudzenia.  Owoce przebierz, umyj, osusz. Wiśnie wydryluj, porzeczki oderwij od gałązek. Przygotowane owoce rozłóż na cieście. Galaretkę wymieszaj z resztą likieru. Zalej nią owoce. Ciasto schładzaj 3 godziny. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje