Migdałowe precelki

Słodkie precelki z migdałowym aromatem

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 50 sztuk

Składniki

  • 20 dag miękkiego masła,
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 20 dag mąki
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • 3 dag posiekanych pistacji
  • mąka do prószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj mikserem z 10 dag cukru pudru i szczyptą soli na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj żółtko. Mąkę wymieszaj z migdałami, wsyp do masy maślanej. Potem szybko rękoma zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Cienko rozwałkuj. Z placka foremką wytnij precelki. Jeśli nie masz takiej foremki, odrywaj małe porcje ciasta. Zrób z nich wałeczki i uformuj precelki.

2. Ciastka ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz po ok. 15 minut. Wystudź. Pozostały cukier puder utrzyj z likierem na gładki lukier. Posmaruj nim ciastka. Posyp je pistacjami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje