Miska „Smaki dzieciństwa”

Mąkę przesiej. 1 łyżkę masła rozpuść w mleku. Z mąki usyp kopczyk.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 3 szkl. pszennej mąki + kilka łyżek do podsypania ciasta
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 50 dag świeżych jagód
  • 2-3 łyżki drobnego cukru lub cukru waniliowego
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu i mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiej. 1 łyżkę masła rozpuść w mleku. Z mąki usyp kopczyk. Zrób wgłębienie, wlej roztrzepane jajko. Zagnieć, wlewając powoli mleko z masłem. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odłóż na 30 minut.

2. Jagody przebierz, umyj i dobrze osusz. Odłóż kilka łyżek. Pozostałe suche owoce wymieszaj z cukrem i przyprawami. Zagotuj wodę z solą.

3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Z placka wytnij kółka. Na każde nałóż po dwie łyżeczki jagód, i dokładnie zlep brzegi. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę. Gotuj kilka minut. Wyjmij, osącz na sitku. Podawaj gorące z odłożonymi owocami i łyżką masła.

Pycha sos: 1/2 szkl. śmietany kremówki ubij krótko mikserem lub trzepaczką. Delikatnie domieszaj trochę likieru typu amaretto.

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje