Morele w boczku (Abricots enrobés de lard fumé)

Z kuchni francuskiej.

Składnikina 12 sztuk:

Reklama

- 12 moreli (po 50 g),

- 24 migdały bez skórki,

- 12 plastrów wędzonego boczku,

- 2-3 gałązki tymianku,

- 2-3 gałązki tymianku,

- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,

- mięta lub tymianek do dekoracji.

Przygotowanie:

Morele porozcinać na pół, wyjąć pestki, do każdej moreli włożyć po 2 migdały, złożyć i owinąć plastrem boczku. Z tymianku oberwać listki. Oliwę rozgrzać na dużej patelni i obsmażać morele na średnim ogniu przez ok. 4 minuty. Pod koniec dodać listki tymianku. Podawać udekorowane miętą lub tymiankiem.

Czas przygotowania: 15 minut

Jedna porcja zawiera: 330 kJ/79 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia francuska | morele | boczek | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje