Muffinki ze szpinakiem

Lubicie muffinki na słono? Te są świetne!

Składniki

  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 8 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

Szpinak przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i ocieknie. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij nim cebulę. Dodaj szpinak. Oprósz go gałką, solą i pieprzem. Smaż na dużym płomieniu, aż prawie cały płyn odparuje. Masę szpinakową przestudź. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z kaszką i szpinakiem. Jeśli chcesz, możesz dodać też 10-15 dag pokruszonej fety. Masę jajeczną przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Formę na muffinki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Wgłębienia w formie napełnij masą jajeczną najwyżej do 2/3 wysokości. Wstaw do większego żaroodpornego naczynia. Nalej do niego tyle gorącej wody, by jej poziom sięgał do połowy wysokości wgłębień. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje