Muffiny jabłkowo - bananowe

Takie śniadanie polubi każdy!

Muffiny jabłkowe smakują świetnie z mlekiem, sokiem lub herbatą
Muffiny jabłkowe smakują świetnie z mlekiem, sokiem lub herbatą123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 jabłka i dojrzały banan, rozgnieciony
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, brązowy cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodaj obrane i starte na tarce jedno jabłko oraz banan.

2. Oddzielnie wymieszaj olej, jajko i maślankę. Połącz wszystkie składniki i przełóż ciasto do foremek.

3. Drugie jabłko pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu babeczek, posyp resztą cynamonu wymieszanego z cukrem pudrem. Piecz 25 minut.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas