Muffiny z zielonymi oliwkami i papryką

Zabierz je z sobą do pracy.

Składniki:

●czerwona papryka

●ok. 2 i 2/3 szklanki mąki

●2 łyżeczki proszku do pieczenia

●łyżeczka sody

●szczypta soli

●łyżeczka słodkiej papryki w proszku

●zioła do smaku, np. oregano

●2 jajka

●1/2 szklanki kwaśnej śmietany

●1/2 szklanki zimnej wody

●100 g stopionego masła

●kilkanaście zielonych oliwek

Przygotowanie:

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Paprykę umyj, przekrój, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki.

2. Połącz składniki suche: mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Połącz składniki płynne: roztrzepane jajka, śmietanę, wodę oraz stopione masło. Wymieszaj suche i płynne składniki. Dodaj paprykę i 4/5 oliwek, wymieszaj, nałóż do papilotek włożonych do formy muffinowej (do 2/3 wysokości). Posyp muffiny resztą oliwek. Piecz ok. 30 min.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje