Mus z białej czekolady z imbirem

Deser, który pięknie wygląda i doskonale smakuje.

 Składniki:

  • 3 płaty żelatyny
  • 50 g kandyzowanego imbiru
  • 250 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 40 g cukru
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 50 g gorzkiej czekolady

 Przygotowanie:

Reklama

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Imbir pokroić w bardzo drobną kostkę, białą czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z cukrem w gorącej kąpieli. Dodać płynną czekoladę. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić i dodać do czekolady. Śmietanę i białka ubić (oddzielnie). Do masy czekoladowej najpierw wmieszać śmietanę, a później pianę. Mus odstawić na ok godzinę w zimne miejsce.  Gorzką czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Z papieru uformować małe rożki i od wewnątrz wysmarować czekoladą, odstawić w zimne miejsce. Przed podaniem papier zdjąć. Z musu wycinać gałki i nakładać do papilotek. Posypać imbirem, dekorować rożkiem czekoladowym.

 

Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 3150 kJ/752 kcal


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje