Muszle ze szpinakiem

Szpinak może być pyszny!

Składniki:

- 30 dag makaronu - duże muszle,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 kg. szpinaku,
- 20 dag mielonego białego sera,
- 6 dag bułki tartej,
- 100 ml. mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- 1 puszka pomidorów obranych,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż nieco zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażyć jeszcze przez chwilę. Do miksera włożyć ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksować, przełożyć do miski i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić muszle makaronowe. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 min. Po tym czasie sos zmiksować i przelać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć muszle i zapiekać przez ok. 20 min. w 180 st. C.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: szpinak | potrawy wegetariańskie | makaron

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje