Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

Jest kilka tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu. Z pewnością należy do nich baba wielkanocna nazywana dzisiaj po prostu babką. W Polsce tradycja jej wypieku sięga aż XVII wieku – pierwotnie wypiekano ją w stożkowej formie do ciasta i polewano lukrem, a na przestrzeni lat ewoluowała do dzisiejszego kształtu. Jak ze swoim wypiekiem wpisać się w tradycję i zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem wielkanocnej babki? Najlepiej odbierając kurczaczkom monopol na puszystość – jak to zrobić?

Słodka tradycja Wielkiej Nocy

Baba wielkanocna to wypiek niemal historyczny, bo w Polsce znana jest już od XVII wieku. Do naszego kraju zwyczaj ten trafił od naszych sąsiadów - m.in. z Litwy i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, swoją popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Babka ma  zapewnić rodzinie pomyślność, a także, dzięki własnoręcznemu wykonaniu, stanowić dowód umiejętności kucharskich gospodyń domu.   Ważne były również odpowiednie warunki do wypieku baby, która lubi płatać figle i zwyczajnie opadać, tracąc swoją puszystość. Aby tego uniknąć gospodynie zamykały szczelnie kuchnię, tak, by uniknąć przeciągów i dbały o dobór najlepszych składników.           

Reklama

- Nadzwyczajna dbałość o powstanie mięciutkiego, puszystego wypieku przetrwała aż do dziś. Ale najważniejsze dla uzyskania upragnionego efektu są nadal składniki, jakich używamy do wypieku babki - mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

Odpowiednia puszystość

By nasza babka wielkanocna była puszysta ważna jest odpowiednia proporcja mąki do jajek. Oczywiście należy pamiętać, aby wybrać odpowiednią mąkę. Powinna być sypka o optymalnej wilgotności, bez grudek. Linia Mąk Lubella Puszysta, dzięki specjalnemu procesowi suszenia i pakowania, gwarantuje stałą i najwyższą jakość. A Lubella Mąka Puszysta Tortowa, dzięki precyzyjnie dobranym i kontrolowanym parametrom, jest dedykowana do wypieku ciast i idealnie nadaje się do przygotowania przepysznej baby. Dzięki temu, nasza babka zyska niezwykłą puszystość.

- Najlepsza do wypieku tego typu ciast będzie Mąka Tortowa Lubella Puszysta. To linia mąk o najwyższej jakości, która zachowuje świeżość na długi czas. Ponadto, ma bardzo wygodne, nowoczesne opakowanie ze specjalną naklejką ułatwiającą przechowywanie produktu. A porządek w kuchni jest ceniony przez wszystkich szefów kuchni - zarówno restauracyjnych, jak i tych domowych - kwituje ekspert kulinarny marki Lubella. 

Zaskakujący sposób na przygotowanie babki

Lista przygotowań przed spotkaniami wielkanocnymi z bliskimi zdaje się nie mieć końca? Nic nie szkodzi - Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny Lubelli, przygotował przepis na babkę wielkanocną, którą można przygotować w iście ekspresowym tempie. Wszystko za sprawą zamiany kilku standardowych elementów: masła, oleju i mleka na... majonez. Na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się nieco dziwne, ale gwarantujmy, że jego smak jest w cieście zupełnie niewyczuwalny. Dodaj do niego soczyste cytrusy: pomarańcze, limonki oraz cytryny, a Twoi goście zachwycą się nie tylko smakiem, ale także aromatem przygotowanej babki! Uprzedzamy - na pewno będą chcieli przepis - zatem zamieszczamy go poniżej!

Puszysta babka majonezowo – cytrusowa

Składniki:

· 3/4 szklanki mąki np. Lubella Mąka Puszysta Tortowa

· 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  

· 5 jajek

· 1 szklanka cukru

· 2 łyżeczki proszku do pieczenia

· skórka otarta z 2 cytryn

· skórka otarta z 1 pomarańczy

· skórka otarta z 1 limonki

· 4 czubate łyżki majonezu mięta do dekoracji

Przygotowanie:

1. Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość przez chwilę ubijamy. Następnie dołączamy - Lubella Mąkę Puszysta Tortową oraz mąkę ziemniaczaną, które zagwarantują odpowiednią puszystość i miękkość ciasta. Dzięki ich gładkiej strukturze nie musimy używać sitka, co wpływa na skrócenie czasu przygotowywania.

2. Do tak powstałej masy dosypujemy proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Po ich złączeniu w ciasto, dodajemy skórki cytrusowe, przelewamy całość  do foremki i pieczemy 50 minut, w temperaturze 180 stopni. W tym czasie spokojnie zdążysz np. udekorować stół na wielkanocne spotkanie. Gdy ciasto jest już gotowe, studzimy je w foremce, posypujemy cukrem pudrem dla smaku i przyozdabiamy zielonym listkami mięty.

Smacznego!


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje