Nadziewane kalarepki

4 średnie kalarepki; 40 dag mięsa mielonego; 1 czerstwa bułka; 1 cebula; 1 jajko; 8 dag przerośniętego boczku; sól, biały pieprz; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 łyżka siekanej natki pietruszki; 1 łyżka tłuszczu.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 1 h i 25 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 455 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Kalarepkę obrać, umyć bardzo delikatnie zielone listki, posiekać i pod przykryciem odstawić na bok. Kalarepki włożyć do wrzątku i gotować 20 minut, a następnie odstawić i ostudzić.

B. Odmierzyć około 1/2 filiżanki wywaru z jarzyn. Z każdej kalarepki ściąć "pokrywkę", po czym ostrożnie wydrążyć. Wydrążony miąższ drobniutko posiekać.

C. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Mielone mięso wymieszać z cebulą, odciśniętą bułką, pokrojoną kalarepką, posiekanymi listkami oraz jajkiem. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką i siekaną natką. Dokładnie wymieszać. Wydrążone kalarepki wypełnić farszem i przykryć "pokrywką".

D. Kalarepki ułożyć w natłuszczonej brytfannie - każdą z nich obłożyć dwoma plastrami boczku i spiąć wykałaczkami. Podlać wywarem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C. przez 25 minut.

Nasza rada

Aby danie było bardziej kolorowe i apetyczne można podając ozdobić je kleksami ketchupu, tak, by wyglądały jak "muchomorki".

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas