Najdziwniejsze smaki lata - lody... chrzanowe

Lody nie muszą być tylko waniliowe albo czekoladowe. Dlaczego by nie spróbować deseru o smaku chrzanu, lub musztardy?

​Dziś nikogo już nie dziwią wymyślne smaki owocowe czy alkoholowe
​Dziś nikogo już nie dziwią wymyślne smaki owocowe czy alkoholowe123RF/PICSEL

Dziś nikogo już nie dziwią wymyślne smaki owocowe czy alkoholowe. Producenci prześcigają się w tworzeniu kolejnych kombinacji mlecznej i białej czekolady, czy miksów owoców tropikalnych. Smaki wytrawne to wciąż jednak egzotyka w świecie lodowego menu.

Lody o smaku musztardy wymyślił ceniony brytyjski szef kuchni Heston Blumenthal. Dołączyły do innych słonych propozycji na lato, m.in. do solonego popcornu w karmelu.
Ciekawy pomysł świętowania jubileuszu panowania królowej Elżbiety miała londyńska lodziarnia Gelupo. Postanowiła stworzyć smak "Kurczaka koronacyjnego".

Twórca - Jacob Kenedy, zapewniał, że nie spodziewał się, iż lody będą aż tak smaczne... Nie wiadomo jednak, czy smak przypadł do gustu Brytyjczykom - lodziarnia wycofała już ze sprzedaży swój nietypowy deser.

Z kolei kawior w lodach to pomysł francuskiej firmy "Phillipe Faur". Głównym składnikiem tych lodów jest ikra jesiotra białego. Tubka takich lodów kosztuje ponad 100 euro. Jednak chętnych nie brakuje...
W Nowym Jorku lodziarnia Max & Mina wprowadziła do sprzedaży lody o smaku... chrzanu.

Dołączyły do niego też inne wytrawne smaki. Są to m.in. lody o smaku wędzonego łososia, czarnego pieprzu, lub pizzy. Przy tych propozycjach lody o smaku pikantnego masła orzechowego wydają się całkowicie banalne.

Lody rozgrzewające sprzedawane są za to w Meksyku. Ich smak to ostra papryczka "jalapeno". Meksykanie zachwycają się tym miksem chłodząco-palącym.
Bekon w lodach to pomysł prosto z Ameryki. W mieście Rehoboth sprzedawane są lody z chrupkami kandyzowanego w brązowym cukrze bekonu. W menu są też inne kombinacje, m.in. bekon w czekoladzie.

I wreszcie coś, dla prawdziwych odkrywców. W Londynie istnieje pracownia, która realizuje smaki na zamówienie. W lodziarni "Chin Chin Labs" eksperci tworzą lody przy wykorzystaniu ciekłego azotu. Wystarczy przyjść z pomysłem albo składnikami, a pracownicy lodziarni ubrani w białe fartuchy "naukowców", przygotują wybrany deser.

Może to być ulubione warzywo, zupa czy danie obiadowe. Ostatnio pracownia poleca lody o smaku arbuza i kopru. Polacy nie pozostają w tyle z wymyślaniem niecodziennych smaków. Podczas Euro 2012 sprzedawano lody o smaku... piwa z sokiem malinowym.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas