Najlepsze przepisy z miodem
Dania z dodatkiem miodu idealnie sprawdzają się podczas chłodniejszych dni, kiedy warto zadbać o wzmocnienie odporności.
Składniki:
- 425 g maki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g masła
- 25 g miodu
- 10 fig
- 250g mascarpone
- 2 żółtka
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- tłuszcz do formy, mąka do podsypywania, groch do obciążenia ciasta Przygotowanie:
250 g mąki, cukier, sól, jajko i 125 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę o wymiarach (21x29 cm) natłuścić, ciasto rozwałkować i umieścić w formie, dociskając brzegi, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego suchy groch (który nie pozwoli ciastu rosnąć). Piec 10 minut w 200 st. C. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze 5 minut.
75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć na niej figi zalać przygotowaną masą, posypać posypką i piec kolejne 30 minut. Gotową tartę posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu.
Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Zapiekany łosoś z miodem i sałatką pomidorową
Składniki:
- sól, papryka
- 800 g ziemniaków
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 2 cytryny
- 4 kawałki łososia (po ok.150 g)
- pieprz
- 4 łyżki octu winnego
- 600 g pomidorów
- 1 mała cebula
- pęczek kolendry
- 2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)
Przygotowanie:
1-2 łyżeczki soli wymieszać z papryką. Ziemniaki dokładnie wymyć i pokroić na cząstki, doprawić solą z papryką i skropić 4 łyżkami oleju. Zapiekać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez 45 minut w temp. 200 st. C.
Cytryny pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pieprzem. Filety układać w formie aluminiowej, obłożyć 2-3 plasterkami cytryny każdy. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków wstawić do piekarnika.
Ocet wymieszać z 2 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Pomidory i cebulę pokroić w plasterki, wymieszać z winegretem i listkami kolendry. Miód podgrzać i skropić nim łososia krótko przed podaniem. Rybę podawać z ziemniaczkami i sałatką, dekorować kolendrą.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal
Kurczak miodowo-cytrynowy
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 cytryny
- 25 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 500-600 g małych ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 200 g zielonej fasolki
- pół pęczka natki pietruszki
- czarny pieprz prosto z młynka Przygotowanie:
Udka poprzekrawać na 2 części. 1 cytrynę pokroić w plasterki, drugą wycisnąć, a sok podgrzać wraz z masłem i miodem w rondelku. Dodać posiekany czosnek, odstawić.
Ziemniaki dokładnie umyć i poprzekrawać. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć części kurczaka, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wsypać ziemniaki i smażyć 2 minuty, a następnie wraz z plastrami cytryny również przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem miodowym i zapiekać 40-50 minut w 200 st. C. Fasolkę gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut, odcedzić i dodać do kurczaka 5 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal
Banany karmelizowane z miodem
- 400 g jogurtu greckiego
- opakowanie cukru waniliowego
- 40 g orzechów pistacjowych
- 6 małych bananów
- 20 g masła
- 3 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- listki melisy do dekoracji Przygotowanie:
Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym. Pistacje posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Banany obrac przekroić wzdłuż, smażyć 3 minuty na maśle, dodać łyżkę miodu i doprawić sokiem z cytryny, po chwili zdjąć. Pistacje umieścić na patelni wraz z 2 łyżkami miodu na 1 minutę. Banany podawać z jogurtem i miodem z pistacjami. Dekorować melisą.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal
Pierożki pistacjowe z syropem miodowym
Składniki:
- 150 g gotowego ciasta francuskiego
- 30 g pistacji
- 30 g bułki tartej
- pół łyżeczki cynamonu
- 140 g cukru
- 1 jajko
- 30 g masła
- 30 g miodu
- mielone pistacje i cukier puder do posypywania
- mąką, papier do pieczeniaPrzygotowanie:
Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i odłożyć, aby odtajały. Pistacje zmielić, wymieszać z bułką tartą i cynamonem 40 g cukru i 100 ml wody gotować 5 minut. Jajko rozdzielić. Syrop zdfjać z ognia, dodać do miego żółtko i pistacje z bułka. Płaty ciasta rozwałkować na posypanej maka powierzchni wyciac 12 krążków (6cm O). nakładać nadzienie pistacjowe i sklejać pierożki, które układać następnie na wyłożonej papierem do piecznenia blasze. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut.
100 g cukru, masło, miód i 100 ml wody gotować 5 minut. Połowę pierożków skropić syropem. Posypać cukrem pudrem i pistacjami. Podawać z pozostałym syropem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal
Sos miodowo-musztardowy
Składniki:
- pół pęczka koperku
- 100 ml płynnego miodu
- 150 g średnio-ostrej musztardyPrzygotowanie:
Miód zmieszać z musztardą i dodać koperek.
Czas przygotowania: 5 minut
Jedna porcja zawiera: 460 kJ/110 kcal