Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!

Nie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania.

Szaszłyki z sałatką
Szaszłyki z sałatką123RF/PICSEL

Beztroskie chwile z najbliższymi, wśród przyjaciół i znajomych, zabawa, muzyka i pyszne jedzenie - nie ma nic lepszego niż korzystanie z letniej pogody przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z grillowego rusztu. Wyjątkowość takich spotkań może podkręcić wspólne chrupanie! Przy grillowym stole najlepiej chrupie się ogórkowe przysmaki - z przyprawami, kwaśne lub pikantne.

Szaszłyki z wiosenną sałatką

Sposób przygotowania

Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować.

Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka.

Sałatka wiosenna

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.

Sałatka z kalarepą
Sałatka z kalarepą123RF/PICSEL

Wiosenna sałatka z kalarepy

Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas