Naleśniki na słodko

Umilą chłodne, jesienne popołudnie.

Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane123RF/PICSEL

Kakaowe gryczanki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: wymieszaj mąkę z kakao, ksylitolem i cynamonem. Mleko zmiksuj z jajkami i masłem. Mąkę z dodatkami wmieszaj do mleka i zmiksuj na gładkie ciasto, dodając masło. Odstaw na 30 minut. 

2. Rozgrzej suchą patelnię i posmaruj ją cieniutko olejem - tylko do smażenia pierwszego naleśnika. Smaż na rumiano z obu stron. Wlewaj małe porcje ciasta i tak samo smaż kolejne placki. 

3. Dodatki: gruszki umyj, obierz. Pokrój w plasterki, skrop sokiem z pomarańczy (nie ściemnieją i lekko zmiękną). Czekoladę stop w kąpieli wodnej, połącz ze śmietanką. Na plackach ułóż gruszki, zwiń. Udekoruj sosem i porzeczkami.

Naleśniki z makiem
Naleśniki z makiem123RF/PICSEL

Makowczyki z serem

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z makiem i solą. Mleko połącz z wodą, zmiksuj z jajkami i ostudzonym masłem. Partiami domieszaj mąkę z dodatkami. Odstaw na 20 minut. 

2. Owoce opłucz i osusz. Włóż do rondelka, dolej sok, podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Powstały sok zlej do kubka, a do owoców dosyp cukier. Duś na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Serek mascarpone zmiksuj z 2 łyżkami soku. 

3. Patelnię rozgrzej, cienko smaruj olejem i smaż naleśniki. Trzymaj je pod przykryciem, by nie ostygły. Posmaruj serkiem, złóż, podaj z ciepłym sosem owocowym. 

Naleśniki z borówkami
Naleśniki z borówkami123RF/PICSEL

Waniliowce z kremem jogurtowym

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko z proszkiem i solą. Serki zmiksuj z jajkami, mlekiem i stopionym, dobrze przestudzonym masłem. Wsypuj po porcji mąki i miksuj do połączenia się składników. Odstaw na przynajmniej 20 minut. 

2. Nadzienie: jogurt wylej na gęste sitko lub na podwójnie złożoną gazę umieszczoną nad miską. Osącz go i ubij z cukrem pudrem. Borówki umyj i osusz. Odłóż kilka owoców do dekoracji, a resztę wymieszaj delikatnie z kremem jogurtowym. 

3. Patelnię dobrze rozgrzej. Wylewaj porcje ciasta i smaż z obu stron, aż zrobi się lekko złociste. Jeszcze ciepłe placki posmaruj przygotowanym nadzieniem i trzymaj w cieple - pod pokrywką lub w nagrzanym, ale wyłączonym piekarniku.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas