Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

Sycące i smaczne

Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto

  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka jasnego piwa
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • szczypta ostrej papryki chilli
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • olej do smażenia

- farsz

  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pęczek jarmużu lub opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 pomidory
  • sałata
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Dodaj jajka, piwo, sól, cukier. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej wody. Wsyp szczyptę chilli, dodaj żółty ser. Dokładnie zmiksuj, odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce. 

2. Pierś kurczaka i cebule opłucz, pokrój w kostkę, przypraw. Podsmaż na rozgrzanym maśle z obu stron. Dodaj jarmuż, posiekane ząbki czosnku i utarty ser. Zdejmij z ognia, wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem. Smaż naleśniki. Zawijaj w nie farsz, dekoruj sałatą. Podawaj gorące.

Przepis na naleśniki z seremInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?