Naleśnikowe rożki

Smażone placki idealnie zastąpią pitę! Owiń dodatkowo serwetką – będą wyglądały jak prawdziwy fast food.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 15 dag mrożonego szpinaku,
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1 szkl. mleka
  • 4-5 łyżek oleju
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona papryka
  • po 1/2 pęczka szczypiorku i natki
  • 1 cebula
  • 80 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 30 dag twarogu
  • przyprawa do gyrosa
  • sól

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź, zmiksuj. Wymieszaj z mlekiem,150 ml wody, jajkiem oraz mąką. Ciasto naleśnikowe odstaw na ok. 20 minut. Mięso posyp przyprawą do gyrosa, ew. lekko posól. Odstaw na ok. 30 minut.

2. Pomidory i ogórek umyj,pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, strąk opłucz,pokrój w cienkie paseczki.Zioła umyj, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w plasterki.

3. Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną oleju.Wylewaj po 1/6 porcji ciasta.Smaż cienkie naleśniki. Potem rozgrzej resztę oleju.Wrzuć cebulę i zamarynowane mięso. Smaż kilka minut.

4. Na naleśnikach rozłóż warzywa i gyros. Zwiń,formując rożki. Posyp posiekanymi ziołami i twarogiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje