Nigdy nie odgrzewaj tych 7 produktów!

Większość ludzi odgrzewa resztki, które zostają im po obiedzie. Niektórzy robią to nawet dwa razy. Dobrze wiedzieć, że nie wszystkie produkty spożywcze powinny być spożywane po odgrzaniu. Na niektóre produkty proces ten nie ma wpływu, ale są takie, które odgrzane mogą powodować problemy w naszym organizmie. Niestety bardzo niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Wiele produktów zmienia swoją wartość odżywczą po tym, jak poddamy je obróbce cieplnej. W tym artykule przedstawimy 7 produktów, które nie powinny być konsumowane po odgrzaniu.

odgrzewanie produktów
odgrzewanie produktów© Photogenica

Szpinak

szpinak
© Photogenica

Eksperci twierdzą, że spożywanie szpinaku po uprzednim odgrzaniu go może być niebezpieczne. Szpinak należy zjeść zaraz po przygotowaniu. To warzywo jest bogatym źródłem azotanów, które po poddaniu ich obróbce cieplnej zamieniają się w azotyny. Innymi słowy podgrzany szpinak jest rakotwórczy.

Seler

seler
© Photogenica

Seler to warzywo bardzo często wykorzystywane w zupach. Podobnie jak szpinak, seler zawiera azotany, a jak już wspomnieliśmy po podgrzaniu azotany zamieniają się w azotyny. Jeśli po ugotowaniu zupy chcesz później jeszcze raz ją podgrzać upewnij się, że nie ma w niej selera. Podobnie rzecz się ma w przypadku marchewki, dlatego ją również usuń z zupy przed odgrzaniem.

Buraki

buraki czerwone
© Photogenica

Nie ma wątpliwości, że azotany obecne w burakach korzystnie wpływają na nasz organizm, ale nie w przypadku, kiedy są ponownie odgrzewane. W trosce o własne zdrowie unikaj ponownego podgrzewani buraków.

Ziemniaki

ziemniaki
© Photogenica

Ziemniaki na wiele sposobów korzystnie wpływają na nasze zdrowie i udowodniono, że jedzenie ich pozytywnie wpływa na nasz ogólny dobrostan. Jednakże, jeśli po przygotowaniu ziemniaków zostawisz je na 24 lub 48 a następnie ponownie podgrzejesz, stracą swoje wartości odżywcze oraz właściwości lecznicze. Przyniosą wtedy więcej złego niż dobrego.

Jajka

jajka
© Photogenica

Najnowsze badania potwierdzają, że zjedzenie jajka odgrzewanego w bardzo wysokiej temperaturze może mieć negatywne skutki. Jeśli zjesz jajko bezpośrednio po przygotowaniu skorzystasz z jego dobrodziejstw, natomiast odgrzewanie gotowanych lub smażonych jajek jest bardzo niebezpieczne.

Kurczak

kurczak
© Photogenica

Mięso kurczaka jest jednym z najlepszych mięs, ale jest to prawdą tylko wtedy, jeśli zjesz je zaraz po przyrządzeniu. Jeśli odgrzejesz kurczaka następnego dnia, może on źle wpłynąć na twoje zdrowie. Po upływie jednego dnia struktura białek w mięsie zmienia się, co prowadzi do problemów trawiennych. Pamiętaj, że kurczak zawiera więcej białka niż czerwone mięso. Zaleca się, aby spożywać kurczaka na zimno. Jeśli jednak chcesz go podgrzać rób to dłużej, ale w niższej temperaturze.

Grzyby

grzyby
© Photogenica

Możesz być zaskoczony słysząc, że grzyby mogą mieć wiele negatywnych skutków dla twojego organizmu, jeśli zostaną ponownie odgrzane. Dlatego jedz grzyby bezpośrednio po ich przyrządzeniu. Jeśli zostanie ci trochę grzybów, i będziesz chciał je zjeść następnego dnia - skonsumuj je na zimno. Odgrzewane grzyby mogą wywoływać problemy z sercem oraz z trawieniem.

Ważne, aby zdawać sobie sprawę, że w niektórych przypadkach odgrzewanie jedzenia może być niebezpieczne. Unikaj ponownego podgrzewania potraw, które zawierają którykolwiek z wymienionych powyżej produktów spożywczych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas