Obiad dla singla w pół godziny

Proponujemy trzy doskonałe przepisy na dania z ryżu, które można przygotować w pół godziny.

Placki ryżowe z dipem ziołowym i sałatką

Składniki na 1 porcję:

- 30 g ryżu,
- sól,
- zielona cebulka,
- 50 g twarożku,
- 2 łyżki mleka,
- pieprz,
- łyżka octu owocowego,
- łyżka bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki oleju,
- szalotka,
- 30 g sałaty,
- 1 mały pomidor,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki,
- parmezan do dekoracji

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.Twarożek wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną zieloną cebulkę.
Ocet, bulion, sól pieprz i miód wymieszać, po kropli dodawać łyżeczkę oleju, cały czas mieszając. Dodać posiekaną drobno szalotkę. Sos wymieszać z listkami sałaty i pokrojonymi w cząstki pomidorami.
Ryż, jajko i mąkę wymieszać, posolić. Na rozgrzanym oleju uformować 2 placki i smażyć z obu stron ok. 3 minuty. Sałatkę, placuszki i twarożek nałożyć na talerz. Sałatkę posypać płatkami parmezanu.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ryż | 30 minut | szybki obiad

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje