Odchudzone tiramisu

Wersja dla będących na diecie.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g serka mascarpone (najlepiej w wersji light)
  • 1 łyżeczka stewii w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mocnego naparu kawy kilka biszkoptów z mąki bezglutenowej
  • wiórki gorzkiej czekolady lub kakao do posypania

Przygotowanie:

1. Oddziel białka od żółtek, żółtka ubijaj przez 5-6 minut z 2 łyżeczkami stewii mikserem na najwyższych obrotach. Osobno ubij białka ze szczyptą soli. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj serek i wolno mieszaj mikserem. Na koniec dodaj białka (mieszaj łyżką od góry do dołu, żeby masa nabrała powietrza).

Reklama

2. Biszkopty namocz w kawie, ułóż na dnie pucharków (możesz połamać je na kawałki). Na biszkopty wyłóż masę serową, lekko posyp kakao, ułóż kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch posyp wiórkami czekolady lub kakao. Wstaw do lodówki i podawaj mocno schłodzone.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje