Ofenkater z sosem waniliowym

Ciasto gruszkowe ze Schleswig- Holsteinu.

Składniki na 4-6 porcji:

- pół kostki drożdży,
- 100 g cukru,
- 375 g mleka,
- 250 g mąki,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 3 gruszki,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 50 g płatków migdałowych,
- 50 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- paczka cukru waniliowego,
- 150 g śmietany,
- 2 żółtka,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Drożdże i 25 g cukru mieszać, aż drożdże staną się płynne. Lekko podgrzać 125 mleka. Mąkę, sól i jajka włożyć do miski. Dodać drożdże i mleko, wszystko wyrobić przy pomocy robota kuchennego na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Gruszki obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Gruszki lekko ponacinać i skropić sokiem z cytryny. Formę do ciasta (ok. 22 cm) natłuścić. Ciasto jeszcze raz wyrobić, włożyć do formy, wyrównać. Na cieście ułożyć gruszki. Płatki migdałów i 50 g cukru wymieszać i posypać ciasto. Na wierzchu ułożyć płatki masła. Odstawić na 10 minut. W rozgrzanym do 200 st. C piekarniku piec 40-45 minut. Na sos waniliowy: mąkę ziemniaczaną wymieszać ze 100 ml mleka. 25 g cukru, cukier waniliowy, śmietanę i 150 ml mleka dać do garnka. Zagotować i zdjąć z ognia. Dodać mąkę ziemniaczaną z mlekiem i gotować ok. 1 minuty. Zdjąć z ognia. Żółtka zmieszać z odrobiną gorącego sosu, a następnie połączyć tę mieszankę z resztą sosu. Sos waniliowy podawać do ofenkatera na zimno lub na gorąco.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

Dowiedz się więcej na temat: drożdże | ciasto | S.O.S. | gruszki | ciasta niemieckie | Kuchnia niemiecka | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje