Okrągłe kluseczki z farszem grzybowym

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Farsz:

  • 30 dag kurek, opieńków lub pieczarek
  • 20 dag białego sera
  • 1 cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta majeranku
  • szczypta natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, ostudź. Mocno przeciśnij je przez praskę. Połącz z mąką i szczyptą soli, zagnieć. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w kostkę grzyby. Dopraw majerankiem, natką, odrobiną soli i pieprzu, smaż do miękkości grzybów. Wymieszaj.

2. Z całości ciasta odrywaj równe kawałki, spłaszcz, nakładaj łyżeczkę farszu, zlep, formuj kulki. W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Wkładaj partiami kluski, lekko mieszaj. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, podawaj z pieczenią i warzywami.

Czas przygotowania: około godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje