Omlet z warzywami

8 jajek; 2 czerwone i 2 żółte papryki; 4 cebule dymki; 1 pęczek szczypiorku; 4 pory; 8 łyżek mleka; 2 łyżki masła - 4 dag; sól, pieprz.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 30 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 279 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Pory umyć, następnie odciąć końce ciemnozielonych liści i piętki. Pokroić na kawałki. Dymkę i szczypiorek umyć - drobno posiekać.

B. Jajka lekko ubić z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.

C. Do ubitych jajek dodać posiekane pory, paprykę i dymkę. Wszystko wymieszać.

D. Masę jajeczną usmażyć na maśle. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Nasza rada

Omlet po ścięciu spodu można wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Do warzyw można dodać pokrojone w paseczki pieczarki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas