Omlet ziołowy

Zimowy dzień rozpocznij od śniadania w prawdziwie wiosennym stylu!


Reklama


Składniki na 4 porcje:

- 3 jajka,
- 100 g mąki,
- 125 g mleka,
- sól,
- 3-4 gałązki natki pietruszki,
- 150 g rukoli,
- 150 g g sałaty,
- 4 pomidory,
- 200 g serka wiejskiego,
- 5 łyżeczek oleju,
- 1 łyżka białego octu balsamicznego,
- pieprz

Przygotowanie:

Jajka, mąkę mleko i szczyptę soli roztrzepać. Odstawić na 10 minut. Z natki oberwać listki. Część listków posiekać. Listki sałaty i rukoli potargać. Pomidory pokroić w cząstki. Serek wiejski, 1 łyżeczkę oleju i ocet wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju (patelnia 20 cm) ułożyć kilka listków pietruszki, z 1/4 ciasta usmażyć omlet (z obu stron). Podobnie przygotować 3 kolejne omlety. Omlety ułożyć na talerzach. Rukolę, sałatę i pomidory układać na omletach i składać je. Na wierzch nałożyć nieco serka. Resztę posypać posiekaną natką pietruszki i podawać osobno.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal

Dowiedz się więcej na temat: wegetarianizm | potrawy wegetariańskie | jaja | omlet

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje