Oponki serowe w pudrowej posypce

Niby zwykłe ciastka z dziurką, ale tym razem także z kawałeczkami białej czekolady. Są tak wyborne, że z powodzeniem mogą konkurować z najbardziej wyszukanymi słodkościami.

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • po 10 dag homogenizowanego serka waniliowego i mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 10 dag białej czekolady
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania ciastek
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. W dużej miseczce wymieszaj serek waniliowy z twarogiem, jajkami oraz sokiem i skórką z cytryny. Dodaj cukier waniliowy. Czekoladę posiekaj albo grubo zetrzyj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z czekoladą.Wsyp do składników w miseczce. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie porcje. Kolejno przekładaj je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 i 1/2 cm. Szklanką wytnij krążki o średnicy 8-10 cm.Małym kieliszkiem wykrój środki. 

2. Skrawki ciasta jeszcze raz zagnieć,rozwałkuj, wykrój ponownie oponki.W garnku o grubym dnie rozgrzej olej.Partiami wkładaj ciastka tak, żeby się nie dotykały. Smaż na rumiano z obu stron.Gotowe ciastka wyjmij i połóż na podwójną warstwę papierowego ręcznika kuchennego. Kiedy oponki ociekną z tłuszczu, oprósz je cukrem pudrem.Tak przygotowane ciastka możesz też serwować z miodowym syropem:w garnku zagotuj sok z jednej pomarańczy,180 ml wody i 35 dag cukru. Syrop gotuj5 min. Dodaj 170 ml miodu, zmniejsz płomień i gotuj 5 min. Przestudź. Ciastka ponkłuwaj wykałaczką. Zanurz na chwilę w syropie i od razu podawaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje