Orientalny gulasz z dyni i cieciorki

Bardzo aromatyczny!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 75 dag dyni hokkaido
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub puszka)

Składniki Dodatki i przyprawy

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia karotka
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz,chili do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Dynię obierz, pokrój w grubą kostkę, cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, karotkę obierz i pokrój w plasterki. 

2. W rondlu z grubym dnem zeszklij na oleju cebulę, pod koniec dodaj czosnek, chwileczkę smaż razem. Dodaj karotkę i dynię. Smaż mieszając około 5 minut. Pod koniec dodaj passatę. Następnie zalej bulionem. Gotuj około 10 minut. Dodaj ugotowaną cieciorkę (lub konserwową z puszki po odsączeniu). Dopraw do smaku cynamonem, curry, chili, solą i pieprzem. Zagotuj i odstaw na 10 minut, żeby smaki się przegryzły. 

3. Do takiego gulaszu pasuje ryż, kuskus, kasza jaglana, a także pieczywo.

Reklama


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje