Orientalny gulasz z dyni i cieciorki
Bardzo aromatyczny!

Składniki
- 75 dag dyni hokkaido
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub puszka)
Dodatki i przyprawy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- średnia karotka
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka curry
- sól, pieprz,chili do smaku
- olej do smażenia
45 min
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Dynię obierz, pokrój w grubą kostkę, cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, karotkę obierz i pokrój w plasterki.
2. W rondlu z grubym dnem zeszklij na oleju cebulę, pod koniec dodaj czosnek, chwileczkę smaż razem. Dodaj karotkę i dynię. Smaż mieszając około 5 minut. Pod koniec dodaj passatę. Następnie zalej bulionem. Gotuj około 10 minut. Dodaj ugotowaną cieciorkę (lub konserwową z puszki po odsączeniu). Dopraw do smaku cynamonem, curry, chili, solą i pieprzem. Zagotuj i odstaw na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.
3. Do takiego gulaszu pasuje ryż, kuskus, kasza jaglana, a także pieczywo.