Oryginalne pierogi z kaszą i twarogiem

Smakują wybornie!

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • sól, pieprz

Reklama

Farsz:

  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 250 g tłustego twarogu wiejskiego
  • 250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • olej

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej, wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko i zagnieć ciasto. Wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw. W tym czasie przygotuj farsz: kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Obraną cebulę i boczek pokrój w kostkę, usmaż na oleju. Dodaj do kaszy, zostawiając trochę boczku do okraszenia. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

2. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Jeśli się klei, dodaj trochę mąki. Wytnij krążki (np. szklanką), na każdy nakładaj czubatą łyżkę farszu, mocno zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. Podaj polane skwarkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje