Orzech twardy do zgryzienia

W rodzimej tradycji orzech jest łączony ze szczęściem i powodzeniem. W dawnych czasach był symbolem mądrości - jego kształt kojarzono z ludzką czaszką.

Niewielka ilość orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie w nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na układ krwionośny. Ponadto ich spożywanie zapobiega atakom serca i zmniejsza stężenie złego cholesterolu. Orzechy obniżają także poziom cukru we krwi. Działają pobudzająco na pracę mózgu a także zmniejszają stany depresyjne. Wykorzystuje się je w terapii przeciw miażdżycy i nowotworom. Są bogatym źródłem witamin A, C, E i z grupy B oraz wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Są szczególnie cenne w dietach osób pracujących umysłowo, przemęczonych i osłabionych.

Reklama

Jest wiele powodów dla których warto sięgać po ten smakołyk, mają jednak orzechy jedną wadę - są wysokokaloryczne, dla przykładu: 100 g orzechów włoskich dostarcza ok. 670 kcal, ze względu na dużą zawartość tłuszczu.

Co to jest orzech?

Najprościej rzecz ujmując orzech to suchy owoc, pokryty twardą łupiną. Do tej grupy zaliczamy orzechy laskowe oraz jadalne kasztany. Zwyczajowo przyjęło się nazywać orzechami także różnego rodzaju owoce otoczone łupinką, które jednak nimi nie są - orzeszki ziemne, orzechy włoskie, kokosowe i migdały. Te pierwsze klasyfikowane są bowiem, jako rośliny strączkowe, natomiast pozostałe to pestkowce.

W świecie orzechów

Zajadamy się kilkoma rodzajami tych owoców, traktujemy je zarówno jako przekąski, jak i składniki potraw i wypieków. Różnią się wielkością, kształtem i smakiem, ale wszystkie są smaczne, zdrowe i znajdują zwolenników.

Orzechy laskowe - są owocem leszczyny występującej w Europie i Azji Mniejszej. Leszczyna należy do najstarszych drzew uprawianych przez człowieka. Najsmaczniejsze orzechy rodzi odmiana europejska.

Orzechy włoskie - "włoskie" są tylko z nazwy,ich ojczyzną jest starożytna Persja. W dawnych czasach cenione były ze względu na walory smakowe, ale i stosowano je, jako lekarstwo. Orzechy włoskie są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT, odpowiedzialnych za wiele funkcji tkanek i narządów m.in. zapobiegają zakrzepom krwi i nadciśnieniu, zwiększają ukrwienie serca. Tłuszcze zawarte w orzechach włoskich mają też zdolność obniżania poziomu metabolitów, powstałych w przemianach estrogenów, zwiększających ryzyko nowotworu piersi.

Dowiedz się więcej na temat: nasiona | owoce | orzechy | orzech

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje