Orzechowiec

Smakuje każdemu!

Orzechowiec możesz przykryć białą czekoladą i dekorować bakaliami
Orzechowiec możesz przykryć białą czekoladą i dekorować bakaliami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 18 dag orzechów laskowych
  • 3 jajka
  • 12 dag masła
  • 18 dag cukru
  • skórka z cytryny, łyżka oliwy
  • 1 małe op. prosz. do piecz.
  • 25 dag mąki
  • 150 ml mleka
  • czekolada

Przygotowanie:

1. Orzechy rozsyp na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz kilka minut, aż skórka będzie brązowa. Orzechy zawiń w lnianą ściereczkę i otrzyj ze skórki, a potem zmiel lub bardzo drobno posiekaj.

2. Do miski wbij jajka. Ucieraj mikserem, kolejno dodając masło, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Na koniec wsyp rozdrobnione orzechy, wlej oliwę i mleko. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o gumowej konsystencji.

3. Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij przygotowanym ciastem. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 st. Krój na porcje, gdy ciasto ostygnie. Dekoruj wiórkami czekolady.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas