Orzechówka

Ostatnie chwile na przygotowanie orzechówki, nalewki niezastąpionej przy dolegliwościach żołądkowych

Składniki:

- 1/2 kg zielonych orzechów włoskich (zebrane maks. do 15 lipca, orzechy powinny być miękkie),
- 1 l spirytusu,
- kawałek cynamonu,
- 10 goździków,
- 3 migdały,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 l wody

Przygotowanie:

Spirytus wlać do słoja, dodać pokrojone na ćwiartki orzechy (ze skórką) i pozostałe przyprawy, dodać 250 ml przegotowanej wody. Zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić. Z cukru i 250 ml wody ugotować syrop. Syrop połączyć z odcedzonym płynem, przefiltrować przez bibułkę, zlać do butelek i zakorkować. Odstawić na rok.

Dowiedz się więcej na temat: nalewki

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje