Orzeźwiająca tarta cytrynowa

Ciasto na niedzielę.

Składniki:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka

Masa cytrynowa:

  • słoik kremu cytrynowego
  • 8-10 cytryn
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  •  cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Reklama

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

2. Do garnka wlej wodę, cukier, zagotuj. Cytryny sparz wrzątkiem, osusz i pokrój na plasterki. Wrzucaj je partiami do syropu i gotuj około 2 minut. Wyjmij i osusz.

3. Wyjmij z lodówki ciasto i je rozwałkuj. Wyłóż na formę do tarty i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Piecz w temperaturze 180 st. C. Żeby ciasto nie wybrzuszyło się, możesz je przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Wtedy będzie idealnie płaskie.

4. Na podpieczonym cieście rozsmaruj krem cytrynowy, a na nim układaj plasterki cytryny. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem.

Nasza rada: tarta cytrynowa doskonale smakuje z gałką cytrynowego sorbetu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje