Owsiane ciasteczka

Pełnowartościowe śniadanie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki białego cukru,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 1 i 1/3 kostki masła,
- 1 jajko,
- zapach waniliowy,
- po 1/2 szklanki ziarenek czekoladowych i rodzynek koryntek

Przygotowanie:

1. Nasmaruj tłuszczem dwie blachy z piekarnika. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
2. Płatki owsiane wsyp do dużej miski, wymieszaj z dwoma rodzajami cukru, mąką i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w drobną kosteczkę oraz zapach. Wbij jajko. Energicznie wyrób ciasto. Na koniec dosyp ziarenka czekoladowe i rodzynki. Ponownie wyrób.
3. Bierz po łyżeczce ciasta i układaj porcje na blachach w odstępach po 8 cm. Piecz około 5-8 minut aż ciasteczka się przyrumienią i będą bulgotały w środku. Gotowe przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia (około 20 minut). Takie ciasteczka podane ze szklanką mleka lub soku owocowego mogą być pełnowartościowym śniadaniem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas