Owsiane ciasteczka
Pełnowartościowe śniadanie.
- 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki białego cukru,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 1 i 1/3 kostki masła,
- 1 jajko,
- zapach waniliowy,
- po 1/2 szklanki ziarenek czekoladowych i rodzynek koryntek
Przygotowanie:
1. Nasmaruj tłuszczem dwie blachy z piekarnika. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
2. Płatki owsiane wsyp do dużej miski, wymieszaj z dwoma rodzajami cukru, mąką i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w drobną kosteczkę oraz zapach. Wbij jajko. Energicznie wyrób ciasto. Na koniec dosyp ziarenka czekoladowe i rodzynki. Ponownie wyrób.
3. Bierz po łyżeczce ciasta i układaj porcje na blachach w odstępach po 8 cm. Piecz około 5-8 minut aż ciasteczka się przyrumienią i będą bulgotały w środku. Gotowe przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia (około 20 minut). Takie ciasteczka podane ze szklanką mleka lub soku owocowego mogą być pełnowartościowym śniadaniem.