Pakieciki z wiśniami

Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą.

Składniki na 4-5 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 3/4 szkl. gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Farsz:

  • 50-60 dag wiśni
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta kardamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masła
  • odrobina esencji migdałowej

Sposób przygotowania:


1. Mąki przesiej na blat. Wymieszaj je z proszkiem i solą. Wlej roztrzepane jajko, 3/4 szkl. wody i olej. Wyrób elastyczne ciasto. Jeśli jest twarde, dolej odrobinę wody. Zawiń w ściereczkę i odłóż na 20 minut.

2. Wiśnie umyj i wydryluj. Pokrój na połówki. Wyłóż na sitko, by obciekły z nadmiaru soku. Ciasto odkrawaj po kawałku i wałkuj na grubość ok. 2 mm. Wykrój kółka szklanką lub miseczką.

3. Osączone wiśnie wymieszaj z cukrem, mąką, kardamonem. Owoce nałóż na krążki ciasta i sklej brzegi. Pierogi wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minut. Masło rozpuść, wymieszaj z esencją i polej danie.

Z orzechami: Pokrojone wiśnie wymieszaj z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i nerkowca.

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje