Paluszki rybne

Synek wprost przepada za paluszkami rybnymi. Czy są one równie zdrowe jak ryba? Jak często je podawać?

Niektóre paluszki zamiast filetów zawierają mielone kawałki ryby, a proporcje mięsa i panierki także pozostawiają sporo do życzenia
Niektóre paluszki zamiast filetów zawierają mielone kawałki ryby, a proporcje mięsa i panierki także pozostawiają sporo do życzenia123RF/PICSEL

Cały "smak" paluszków rybnych pochodzi... z reklamy.

W rzeczywistości nie są niestety tak wartościowe, jak ryba usmażona w panierce w domu (można ją przyrządzić tak, by wyglądała podobnie jak paluszki rybne).

Dlatego zwolennikom tych gotowych przysmaków radzę przeczytać ich skład i przyjrzeć się uważnie, czy wyglądają po usmażeniu tak samo, jak te z reklamy...

Niektóre paluszki zamiast filetów zawierają mielone kawałki ryby, a proporcje mięsa i panierki także pozostawiają sporo do życzenia.

Dla niejadka, który jest skłonny spróbować gotowych paluszków rybnych, można raz zrobić wyjątek, ale na pewno nie jest to produkt wart stałej obecności w diecie.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas