Panierowane jajka w sosie musztardowym

Z brokułami i szynką.


Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • kromka pieczywa tostowego
  • 40 g parmezanu
  • 250 g brokułów
  • sól
  • 400 g szynki
  • pęczek zielonej cebulki
  • 5 jajek
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 250 g śmietany
  • 1 łyżeczka bulionu
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • pęczek majeranku
 Przygotowanie:

Z kromki pieczywa tostowego ściąć skórkę, a resztę zmielić razem z parmezanem. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w osolonym wrzątku przez 5 minut.

Szynkę  pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Zielona cebulkę pokroić. 4 jajka ugotować na twardo. 30 g tłuszczu roztopić w rondelku, przesmażyć cebulkę, oprószyć mąką. Stopniowo wlać 250 ml wody i śmietanę. Dodać bulion. Gotować minutę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać musztardę.

Jajka ostudzić i obrać. Na sklarowanym tłuszczu podsmażyć szynkę. Szynkę i brokuły dodać do sosu.

Jajko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem jajka obtaczać w mące, jajku i panierce tostowo-serowej. 20 g tłuszczu rozgrzać na patelni i obsmażać jajka na złoty kolor. Majeranek drobno pokroić i dodać do sosu. Sos nakładać do miseczek, na wierzchu układać jajko.


Dowiedz się więcej na temat: jaja | brokuły | szynka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje