Panna cotta z owocami

Poznaj świat włoskich deserów.

Składniki na 4 porcje:

- laska wanilii,

Reklama

- 2 kubki (po ok 250 g) śmietanki,

- 50 g cukru,

- 2 listki żelatyny,

- puszka moreli,

- 150 g malin,

- 2 łyżki soku z cytryny6 łyżek amaretto,

- 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozciąć i zagotować ze śmietanką i cukrem. Na średnim ogniu gotować ok. 15 minut. Żelatynę włożyć do zimnej wody. Śmietankę zdjąć z ognia i ostudzić. Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić w śmietance. Wlewać do małych foremek (po ok. 100 ml) i odstawić na 4-5 godzin w chłodne miejsce. Morele odsączyć i pokroić. Maliny ostrożnie umyć i osuszyć. Sok cytrynowy, amaretto i mód wymieszać i do tak przygotowanej zalewy włożyć owoce na około 10 minut. Panna cottę wyjąć z foremek, układać na talerzykach razem z owocami, lekko skropić zalewą. Dekorować listkami melisy.

Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 2350 kJ/561 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia włoska | desery | włoskie desery | panna cotta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje