Pappardelle z camembertem i kurkami

Masz dość listopadowej aury? Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj włoskie danie!

Składniki

  • 100 g sera topionego np. Camembert firmy SERTOP
  • około 2 szklanki makaronu pappardelle
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • około 100 ml wody lub bulionu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • Do dekoracji: natka pietruszki

Sposób przygotowania

Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.

Reklama

Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje